ledendag Daens beeld AalstIn de voormiddag gaan we na wat onze dromen zijn voor het Rodenbachfonds. Na de broodjeslunch kan men Utopia bezoeken of deelnemen aan de Priester Daenswandeling. Tijdens de afsluitende receptie reiken we de interne 'Passie voor je buur(t)'-prijs uit.

 

 

 

Locatie: Keizershof Hotel, Korte Nieuwstraat 15

Programma:

Het is ook mogelijk om deel te nemen vanaf de lunch, maar uiteraard hebben we u graag ook ’s morgens in ons midden!

09.45u: ontvangst met koffie/thee

10.00u: Leden-Café: wat zijn onze dromen voor het Rodenbachfonds?

Eind volgend jaar dienen we een nieuw beleidsplan in voor de periode 2021-2025. De hoogste tijd om stil te staan waar we naartoe willen met het Rodenbachfonds. Wat is goed en wat kan beter? Wat hebben we geleerd en wat hebben we nodig? Welke richting willen we uitgaan?

‘Passie voor je buur(t)’ is de rode draad in de huidige beleidsperiode (2016-2020). Daar willen we blijven voor gaan! Maar hoe kunnen we onze focus scherper stellen? Wat is het gemeenschappelijk verhaal dat we willen vertellen in de toekomst? Kortom, wat zijn onze dromen voor het Rodenbachfonds?

Chris Hoerée, facilitator en organisatiecoach, zal dit Leden-Café begeleiden en ons meevoeren in een boeiende interactieve workshop en open dialoog met elkaar.

12.30u: broodjeslunch

14.00u: keuzeprogramma

* Bezoek aan ‘Utopia’

ledendag Utopia

Utopia vormt sinds juni 2018 dé nieuwe ontmoetings- en verbindingsplek in Aalst. Het gebouw huisvest zowel de hoofdbibliotheek als de Academie voor Podiumkunsten en is door haar unieke karakter op zeer korte tijd uitgegroeid tot een huiskamer voor de Aalstenaar. Tijdens deze rondleiding krijgt u een zicht op hoe deze samensmelting tot stand is gekomen en hoe dit in de praktijk zichtbaar is. De plaats waarop Utopia is gebouwd draagt ook een zeer rijke geschiedenis met zich mee, onder andere door haar vroegere bewoners de Zwarte Zusters en de Pupillen. Deze ledendag geboorteplaats Daensgeschiedenis is rijkelijk zichtbaar in het gebouw en wordt toegelicht tijdens deze rondleiding.

* Priester Daenswandeling

Met een gids lopen we in de voetsporen van Daens, langs de vele plaatsen en gebouwen die herinneren aan zijn leven in Aalst. Adolf Daens, geboren en getogen Aalstenaar (1836-1907) was erg verontwaardigd over de mensonwaardige omstandigheden waarin mensen moesten werken in de fabrieken van Aalst. Samen met zijn broer Pieter hij trok hij zich het lot van de arbeiders aan. Ze riepen de daensistische beweging in het leven en ijverden voor politieke en sociale hervormingen voor arbeiders, boeren en armen. Daens kreeg veel tegenwerking van de traditionele Katholieke Partij, de burgerij en de kerkelijke overheid. In 1899 werd hij zelfs uit zijn ambt van priester ontzet.‘Slaaf noch bedelaar mag de arbeider zijn. Hij moet een vrij en welvarend man wezen.’ Deze woorden sprak priester Daens vanop de spreekstoel in de Sint Martinuskerk. Diezelfde woorden staan eveneens op het standbeeld op het Werfplein.

16.00u:

- algemene beschouwingen door de voorzitter, de heer Patrik Vankrunkelsven

- uitreiking van de interne ‘Passie voor je buur(t)’-prijs: stel je vóór 1 oktober 2018 kandidaat met je afdeling!

- verloting van een ballonvaart onder de deelnemers aan de ledendag: met dank aan onze sponsor VNZ

- receptie

Inschrijven: vóór 13 oktober via tel. 09/223 77 42 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Betaling: na de reservatie stort u 8 euro per persoon op BE73 0682 0127 8360 (met vermelding ‘ledendag 20/10’

Bereikbaarheid:

- met de trein tot station Aalst (dienstregeling: www.nmbs.be), 10 minuten wandelen

- met de auto, parkeergelegenheid op parking Keizershallen (3 euro per dag), Beekveldstraat 31, Aalst; parking hotel: 5 euro per dag