Activiteiten

uitstap over de taalgrens: Ath
Rodenbachfonds

Donderdag 20 September 2018

Ath is een kleine Waalse stad in het noorden van de provincie Henegouwen. Ondanks een bewogen geschiedenis is er in Ath interessant burgerlijk, militair en religieus erfgoed bewaard gebleven. Het oudste overblijfsel van de middeleeuwse verdedigingswerken is ongetwijfeld de Burbanttoren, gebouwd in de 12e eeuw. Het gebouw staat op de lijst van geklasseerde monumenten van het belangrijkste erfgoed van Wallonië. Op de Grote Markt bevindt zich het stadhuis uit de 17e eeuw en in de buurt zijn de parochiekerken Sint-Maarten (16e eeuw) en Saint-Julien (15e en 19e eeuw) zeker het bekijken waard. Bij een wandeling door de straatjes zien we huizen die opvallen door prachtige voorgevels in blauwe steen.

 Ath is ook beroemd om zijn Ducasse, het folkloristisch volksfeest in augustus. In 2005 is de Ducasse van Ath als Meesterwerk van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid door de UNESCO erkend.

 In 2008 wordt de stad Ath opnieuw bekroond. Ze behoort tot een van de steden die de titel “Toeristische Topbestemming” krijgen bij het concours EDEN (Euro-pean Destinations of Excellence) ingesteld door de Europese Commissie.

 We bezoeken ook het Reuzenhuis. Dit museum is gevestigd in een mooi huis uit het einde van de 18e eeuw. Het laat de boeiende wereld van de reuzen zien: hun fascinerende ontwikkeling vanaf de 15e eeuw tot nu toe, de wijze waarop ze worden gemaakt, de presentatie tijdens de Ducasse en reuzen elders in

Europa. Dit fenomeen beperkt zich niet tot onze grenzen. Men vindt reuzen overal in Europa.

programma:

10.35u: afspraak in de lokettenhal van het station Ath

10.45u: start van de geleide stadswandeling

12.45u: middagmaal

14.30u: geleid bezoek aan museum het Reuzenhuis

16.00u: koffie en specialiteit ‘tarte à masteilles’

16.30u: einde

deelnameprijs: leden: 36 euro (niet-leden: 40 euro)

inbegrepen: gidsen, middagmaal, koffie + taart
niet inbegrepen: dranken bij het middagmaal
inschrijven: vóór 15 september via tel. 09/223 77 42 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (het verschuldigde bedrag daarna overschrijven op BE73 0682 0127 8360 met

vermelding ‘Ath’)

de dag zelf zijn we bereikbaar op: 0489/15 22 40