Activiteiten

mythische wandeling in Diest
Rodenbachfonds

Donderdag 25 Oktober 2018, 10:00 - 16:00

In het werkjaar 2018-2019 organiseren Vl@s en Rodenbachfonds Vlaams-Brabant Seniorenacademies rond mythische vertellingen. In plaats van de klassieke historisch getinte rondgang, gaan we op zoek naar de ziel van een stad met oog voor symboliek, verhalen, legenden en lokaal verankerde markante gebruiken. Als deelnemer leer je de stad mythisch te beleven.

In de voormiddag bezoeken de we citadel van Diest, enig in zijn soort. Het is de enige overgebleven bakstenen militaire citadel in Vlaanderen. Naast het bezoek aan de citadel met kazematten krijg je een zicht op het Chasseloup-Labat verdedigings-systeem: een unicum in Europa. De zogenaamde Chasseloup-Labat techniek houdt in dat schutters niet enkel voor zich uit kunnen vuren maar ook een groot stuk van de verdedigingsmuren kunnen bereiken. Bouwtechnisch was dat een uitdaging. In Diest kan je die techniek nog onaangeroerd bewonderen.

De kazematten van Diest. Het woord kazemat komt van het Italiaanse casamatta en/of Spaanse casamata, beide afgeleid van het Byzantijnse begrip chasmata, een aanduiding voor een vesting met schietgaten. Het verwees naar de schietsleuven in stellingwerken.

programma:
10.15u: verwelkoming en verzamelen aan de citadel van Diest (gratis parking, bereikbaar met De Lijn bus 370, 35 of 22 vanaf station Diest, Leuven, Aarschot)
10.30u: start rondleiding
12.00u: lunch in Diest op de Grote Markt
13.30u: mythische wandeling
prijs: 30 euro
info of inschrijven: tel. 09/223 77 42 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.