Hof ten Dormaal 003Op donderdag 21 september trokken we naar Haacht voor een bezoek aan de ecologische hoevebrouwerij ‘Hof ten Dormaal’, die bier maakt met louter producten van de eigen teelt. Natuurlijk werden er ook enkele biertjes geproefd…

 

Het was de eerste activiteit van een nieuw seizoen ‘Seniorenacademie Rodenbachfonds - Vl@s Vlaams-Brabant’, dat in het teken staat van culinair erfgoed.

Wie op reis zegt dat hij of zij van Haacht is, krijgt dikwijls te horen dat ze Haacht kennen van het bier. Wellicht bedoelen ze dan de Brouwerij Haacht, vooral bekend van het Primusbier. Maar sinds een 8-tal jaren is er in de gemeente een hoevebrouwerij, die bier maakt met louter producten van de eigen teelt.

Idyllisch verborgen tussen maïs- en graanakkers, aan de bron van de Leibeek, teelt of kweekt de familie Janssens zelf hop, gerst en gist en maakt er bijzonder gesmaakte bieren mee. Bieren die scoren tot in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Japan of Brazilië. “We leveren eigenlijk vooral aan het buitenland. Het is moeilijk om in Vlaanderen een afzetmarkt te vinden. Onze bieren zijn zelfs te verkrijgen in het beste restaurant ter wereld, Noma in Denemarken”, vertelde André. “Niettegenstaande België ‘het land van het bier’ is, wordt bier aanzien om te ‘drinken’ en ‘wijn’ om te ‘proeven’. Dat is jammer.”

Ze verwerken alle gerstproducten, koolzaadkoek en draf als veevoeder en de energie voor het koken, koelen en bottelen van het bier wordt gewonnen uit koolzaad van eigen teelt. Een gesloten keten waar niets verloren gaat. Dat maakt deze ecologische brouwerij uniek!

Ooit was dit het centrum van de heerlijkheid Lauwendries. nu is het een levendige hoevebrouwerij. Hof ten Dormaal produceert drie soorten bier: blond, amber en bruin. “We maken bewust geen zoete bieren. Gist eet suiker op, dus die bieren zijn nooit natuurlijk”, aldus André.

Vóór en na de rondleiding werden uiteraard de nodige biertjes geproefd. En dat ze in de smaak vielen! De meeste van de 30-tal deelnemers gingen dan ook met een doos vol biertjes huiswaarts…

Hof ten Dormaal 005

Hof ten Dormaal 010

Hof ten Dormaal 011

Hof ten Dormaal 013

Hof ten Dormaal 022

Hof ten Dormaal 024