IMG 3785We hebben al zoveel goeds gehoord over het museum Train World dat we vreesden dat het bezoek op dinsdag 4 december niet aan onze verwachtingen kan voldoen. Is dat even fout gedacht! Het Trainworld museum overtreft alle verwachtingen!

 

Binnenin het prachtig gerestaureerde station van Schaarbeek heb je een weids zicht op de stad èn op de sporen. Onze bevlogen gids leidt ons doorheen de geschiedenis van België en Europa aan de hand van ... treinen. Ze vertelt ons dat het museum is opgebouwd rond het baanwachtershuis van de familie Telemans. En dat op 5 mei 1835 de eerste spoorlijn op het Europese continent opende voor het publiek.

Brussel werd de eerste hoofdstad ter wereld met een treinverbinding: een 22 kilometer lange spoorlijn naar Mechelen. De treinstellen die het museum tentoonstelt gaan terug tot de allereerste trein, le Belge, de eerste in België gebouwde locomotief. Stoomlocomotieven, maar ook de diesel- en elektrische locomotieven zijn staaltjes van toptechnologie. Ze staan te blinken in het museum, alsof ze gisteren nog dienst deden. Je reist als het ware door het museum.

De treinstellen zijn ingericht met accessoires uit de overeenkomstige tijd. En tonen filmpjes die op een schitterende manier geprojecteerd worden. Eindigen doen we in een eersteklasfauteuil van een hogesnelheidstrein. Drie levensgrote neuzen van moderne locomotieven, ontworpen door Siemens, Alstom en Bombardier kijken trots naar de toekomst!

IMG 3785

IMG 3788

IMG 3794

IMG 3797