Adriaan BrouwerOp dinsdag 20 november brachten we met een 20-tal sympathisanten een geleid bezoek aan de overzichtstentoonstelling Adriaen Brouwer in MOU te Oudenaarde. Een verslagje van onze medewerkerster Martien Bode.

 

 

 

 

 

 


Enkele jaren geleden lanceerde Toerisme Vlaanderen het prestigieuze project ‘Vlaamse Meesters’. Dit jaar stond Pieter Paul Rubens centraal, in 2019 staat Pieter Breugel in de schijnwerpers, in 2020 is het de beurt aan Jan van Eyck.
In de marge van deze wereldberoemde grootmeesters, krijgen ook de iets minder gekende meesters de nodige aandacht. Zo werd Michaelina, de vrouwelijke tijdgenote van Rubens van onder het stof gehaald en krijgt ook Oudenaarde’s trots Adriaan Brouwer, de belangstelling die hij verdient.

Dankzij de Vlaamse Meesters campagne slaagde het kleine MOU er in om wereldwijd topstukken van Brouwer te ontlenen. En neen, het betreft geen stukken die opgeduikeld werden uit duistere depots, het gaat om heuse zaalstukken: een regelrecht huzarenstukje waar het museum oprecht fier mag op zijn.

Op 20 november bezochten we met een 20-tal sympathisanten de tentoonstelling. Een gepassioneerde gids begeleidde ons langs een parcours van kleine maar oh zo fijne schilderijtjes van Brouwer: stuk voor stuk pareltjes! Het staat buiten kijf: Adriaan Brouwer was een uitzonderlijk getalenteerd schilder die er als geen ander in slaagde volkse taferelen te evoceren: alledaagse situaties met alledaagse mensen, met alledaagse emoties. De man had aandacht voor het kleinste detail, was geweldig opmerkzaam als het grimassen -zogenaamde tronies- en lichaamstaal betrof. In het weergeven van boerentaferelen is hij zondermeer een waardig opvolger van Breugel. Als geen ander maakte hij zich daarenboven het beste van Frans Hals en Rembrandt eigen: Van Rembrandt nam hij de spontane, virtuoze schetsmatige penseeltoetsen over; van Hals, de diepe, rijke materie met transparanties. Door gebruik te maken van zeer warme kleuren accentueerde hij daar bovenop de enorme intensiteit van zijn schilderijen. In combinatie met zijn keuze voor ongelofelijk levendige, zeg maar carricaturale figuren ontwikkelde hij een geheel eigen en unieke stijl.

Veel moeite moest onze gids er niet voor doen: na 10 minuten waren de deelnemers al overtuigd: Adriaan Brouwer was een genie, niet meer of niet minder!

Voor wie er niet bij kon zijn nog even dit: de tentoonstelling wordt sowieso niet verlengd. Ze loopt tot 16 december, daarna is het definitief gedaan. Dus laat deze kans niet liggen en rep je er heen!