Vandaag de dag kennen we steeds meer diversiteit in onze samenleving. Voor steden spreekt men zelfs al over superdiversiteit. Vragen over identiteit horen bij deze steeds evoluerende situatie. Hoe zien wij onszelf als Vlaming? Welke veelheid aan identiteiten verenigen we in onszelf? Een belangrijke stap in het zoeken naar antwoorden is een open houding, waarbij dialoog centraal staat. Identiteit is onlosmakelijk verbonden met diversiteit. We gaan actief op zoek naar anders-culturele reflecties over het leven in Vlaanderen. We bevragen ook jongeren, die vandaag vaak meerdere sociaal-culturele achtergronden combineren, of zich eenvoudigweg "wereldburger" voelen. Wat betekent dit voor de veelheid aan identiteiten zoals die geleefd en beleefd worden in Vlaanderen? Identiteit en diversiteit zijn centrale pilaren van het maatschappelijke debat, maar hun invulling verandert mee met de tijd. Laat ons weten wat jou inspireert rond dit thema!

 

 

BINGOTAALSPEL

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS NEDERLANDS LATEN OEFENEN VANUIT EEN CULTURELE INVALSHOEK

Waarom?

Zowel in de stad als op het platteland kennen we een toenemende diversiteit. Contacten leggen met nieuwe buurtbewoners is niet altijd evident. Het Bingotaalspel kan in dit geval een middel zijn om elkaar beter te leren kennen. Bovendien geeft het aan anderstalige nieuwkomers de kans om Nederlands te oefenen vanuit een andere, nieuwe insteek, nl. de culturele.

Wie?

De lokale afdeling van het Rodenbachfonds kan initiatiefnemer zijn en hiervoor het nationaal secretariaat contacteren. Samen kan er gezocht worden naar organisaties die conversatieklassen met anderstalige nieuwkomers aanbieden. Deze actoren worden gecontacteerd en als zij een groepje van maximum 16 anderstalige nieuwkomers kunnen samenbrengen, kan het Bingotaalspel van start gaan bij jou in de buurt.

Hoe?

Bingo1Het Bingotaalspel is een variante op het Bingospel. De huidige versie kan gespeeld worden door mensen met een basiskennis Nederlands. We werken momenteel aan een versie voor personen met een hoger niveau.

De kaart met cijfers wordt vervangen door een kaart met woorden. Bij het Bingospel met cijfers zijn de kaarten niet allemaal gelijk en is de winnaar diegene die als eerste een volle kaart heeft.

Bij het Bingotaalspel heeft iedereen een kaart met dezelfde woorden, maar staan de woorden niet op dezelfde plaats en spreken we niet over een winnaar.

Bingo3

Iedere deelnemer heeft een blad waarop woorden staan en kleurpotloden.

De begeleider toont het levensverhaal van de kunstenaar Salvador Dali of Frida Kahlo aan de hand van powerpointpresentatie. Bij iedere dia hoort een zin. In sommige zinnen staat één woord in kleur. Dat woord wordt aangeleerd, hierover wordt gepraat. De deelnemer zoekt dat woord op zijn blad en kleurt het in dezelfde kleur als op het scherm.

 Enkele voorbeelden:

- Dali wordt beroemd. Het woord beroemd staat in kleur. Samen het woord uitspreken. Wat betekent 'beroemd'? Ken jij iemand die beroemd is, of wie is beroemd in jouw land?

- Frida kijkt naar de schilderijen op de muur. Toon mij een muur. Waarvoor wordt een muur gebruikt? Wat hangt er bij jou aan de muur?

De deelnemers dialogeren in groepjes van maximum 4 deelnemers over het aangeleerde woord.

Waar en wanneer?

In overleg met de drie partners wordt een geschikte locatie gezocht en een datum vastgelegd.

Een medewerker van het Rodenbachfonds kan, indien gewenst, het spel begeleiden.

Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 09/223.77.42

 

LOCATIES:

- donderdag 5 januari 2017: i.s.m. OCMW OUDENBURG

- dinsdag 7 februari 2017: i.s.m. Samen Divers OOSTENDE

 

Tijdens de 'Week van het Nederlands' (7 t.e.m. 14 oktober):

- dinsdag 10 oktober 2017 (10u -12u): ARhus (Albrecht Rodenbach, open kenniscentrum), De Munt 8, 8800 ROESELARE

Klik hier om de reportage te bekijken, die Focus/WTV maakte in Roeselare!

Focus1

Focus2

Focus3

Focus4

Focus5

 

- donderdag 12 oktober 2017 (9u-11u): LDC zilverpand, Nieuwburcht 10, 9200 DENDERMONDE (i.s.m. Babbelonië)

Dendermonde

 

- vrijdag 13 oktober 2017 (9u-11u): LDC ’t Achterpoortje, Gasthuisstraat, 9140 TEMSE (i.s.m. Babbelonië)

Temse

 

- donderdag 9 november 2017 (19u-20u) Cafe Combinne Affligem: bibliotheek, Bellestraat 99, 1790 AFFILGEM

Bingo Affligem Nieuwsblad


- donderdag 16 november 2017 (9u30-11u30): ‘Taaluurtje (Inloopteam Gent Kind en Preventie), Bevrijdingslaan 88, 9000 GENT


- donderdag 23 november 2017 (19u-21u): Babbel’Uit Izegem: bibliotheek Izegem, Grote Markt 20, 8870 IZEGEM

Bingo Izegem1

 

 

 

- dinsdag 28 november 2017 (19u-21u30): Cafe Combinne Halle, Vandenpeerenboomstraat 78, 1500 HALLE

Hallo Pajot1

Hallo Pajot2

 

- donderdag 7 december 2017 (19u30-22u): Cafe Combinne Dilbeek: Den Tat, Kalenbergstraat 9, 1700 DILBEEK

Bingo Dilbeek4 website 

 

- maandag 11 december 2017 (10u30-12u30): Leerpunt Zuid-Oost-Vlaanderen: Vanhovestraat 36, 9600 RONSE

- vrijdag 15 december 2017 (14u-16u): opvangcentrum Rode Kruis-Vlaanderen: Pokmoere 1a, 9900 EEKLO

 

- vrijdag 12 januari 2018 (19u30-22u): Cafe Combinne Vilvoorde: LDC De Meer, Harensesteenweg 72, 1800 VILVOORDE

Bingo Vilvoorde1 bijgesneden 

 

- donderdag 18 januari 2018 (13u30-15u30) Cafe Combinne Drogenbos: Gemeenschapscentrum de Muse, Kuikenstraat 4,1620 DROGENBOS

Bingo Drogenbos4

 

- vrijdag 26 januari 2018 (9u-11u): Babbelonië Beveren-Waas, Pareinlaan 1, 9120 BEVEREN-WAAS

Bingo Beveren2 bijgesneden

 

- dinsdag 6 februari 2018 (10u30-12u): klas NT2 in Leerpunt Zuid-Oost-Vlaanderen, A.L. Vanhovestraat 36, 9600 RONSE

- maandag 26 maart 2018 (13u30-15u): Leerpunt Zuid-Oost-Vlaanderen, Geldhofstraat 110, 9300 AALST (in het kader van de Grote Leerweek) 

Bingo Aalst deel van de groep zonder projectie bijgesneden

 

- dinsdag 15 mei 2018 (19u30-22u): Cafe Combinne Asse: 't Smiske, Gemeenteplein 7, 1730 ASSE

Bingo Asse2 bijgesneden 

 

- maandag 9 juli 2018 (12u-14u): Buurthuis 'de Buurt', Schoonhovenstraat 35/37, 2060 ANTWERPEN

Bingo Antwerpen1 bijgesneden

 

 

een project met de steun van ANV:

logoslogan CMYK

 

 

HUISKAMERONTMOETINGEN

huiskamerontmoeting2Op woensdag 20 december 2017 organiseerden we voor de eerste keer een huiskamerontmoeting in de wijk Brugse Poort te Gent. Fatma en haar twee zoontjes van 3 en 6 jaar stelden die dag hun woonkamer open om samen met andere ouders en kinderen uit de buurt verhalen te vertellen.
Elke bezoeker bracht één verhaal mee en deelde dit met de andere buurtbewoners. Voor de allerkleinsten werd een speelhoekje voorzien zodat iedereen zich welkom voelde. Op het einde van de dag hebben de mensen in de straat Fatma en elkaar beter leren kennen.

Wil u in uw buurt ook een ‘huiskamerontmoeting’ organiseren?

tel. 09/223 77 42 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Samen met Fatma, de bibliotheek van de Brugse Poort en vzw Jong bekijken we momenteel hoe we dit project verder kunnen uitbouwen. Kinderboeken en verhalen blijven een centrale rol spelen. We hopen dit gezamenlijk initiatief in juni 2018 te kunnen realiseren.

  

HUISKAMERGESPREKKEN OVER MIGRATIE EN DIVERSITEIT

(i.s.m. Vormingplus Gent-Eeklo)

Waarom?

Sinds de vluchtelingencrisis is het migratiedebat opnieuw in het middelpunt van het maatschappelijk debat. We merken dat mensen met heel wat vragen zitten over de oorzaak van migratiestromen, over integratie hier, over de verschillen in cultuur en godsdienst, over hoe ze zelf al dan niet een steentje kunnen bijdragen.

Wat?

Vormingplus Gent-Eeklo wil in samenwerking met partners uit het middenveld en met geëngageerde burgers in Gent huiskamergesprekken organiseren over migratie en vluchtelingen.

De begeleiding is in handen van een ex-vluchteling. Hij brengt zijn vlucht- en integratieverhaal maar schetst ook de bredere uitdaging voor de samenleving, met begrip voor alle angsten en onzekerheden die daarbij horen.

We mikken op een kleinschalige setting: met de kernleden in het lokaal van een vereniging, in huiskamers van geëngageerde burgers op die manier creëren we een setting die uitnodigt tot interactie.

De begeleider brengt een presentatie van een half uur waarin vluchtelingenstromen , asielprocedure, inburgeringstraject en integratiemodellen in vogelvlucht aan bod komen. Daarna nemen we nog ruim anderhalf uur de tijd om in te gaan op vragen die bij de deelnemers leven over dit thema.

Korte inhoud:

Huiskamergesprek ‘Migranten en vluchtelingen in de superdiverse migratiesamenleving’

Mensen hebben heel wat vragen bij de aankomst van vluchtelingen en nieuwe migranten. Onze samenleving, die steeds diverser wordt, zorgt soms voor ongerustheid. Wat is de oorzaak van migratiebewegingen? Welke gevolgen heeft dit alles voor mijn buurt en voor onze samenleving? Wat drijft vluchtelingen om zo’n gevaarlijke reis te ondernemen en welk traject doorlopen zij wanneer zij in België aankomen? Hoe ga ik met deze realiteit om? Wat kan ik doen als individu? Moursy is zelf gevlucht uit Syrië en nu werkzaam in de integratiesector. Hij brengt zijn vlucht en integratieverhaal maar schetst ook de bredere uitdaging voor de samenleving, met begrip voor alle angsten en onzekerheden die daarbij horen. Ga samen mét hem en anderen onder zijn deskundige begeleiding in kleine groep op zoek naar zinvolle antwoorden en betekenis.

Praktisch:

Timing: +/- 2 u

Deelnemers: min 5 max 15

Kostprijs begeleiding: 120€

Dien je aanvraag in via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - tel. 09/223.77.42

 

 

SOUL COLLAGE WORKSHOP

Op maandag 7 november 2016 bezochten we het opvangcentrum voor vluchtelingen te Brugge. We volgden ook een 'Soul Collage workshop' om in interactie te gaan met enkele bewoners. Lees hier de prachtige verslagen van enkele deelnemers.