We gaan op zoek naar onze identiteit als Vlamingen. We leren onszelf pas kennen in een dialoog me anderen. Identiteit is dan ook onlosmakelijk verbonden met diversiteit. In het kader van dit thema gaan we actief op zoek naar anders-culturele reflecties over het leven in Vlaanderen. Ook bevragen we jongeren. Jongeren vandaag combineren vaak meerdere sociaal-culturele achtergronden, of voelen zich eenvoudigweg "wereldburger". Wat betekent dit voor de veelheid aan identiteiten zoals die geleefd en beleefd worden in Vlaanderen? Identiteit en diversiteit zijn centrale pilaren van het maatschappelijke debat, maar hun invulling verandert mee met de tijd. Laat ons weten wat jou inspireert rond dit thema!

 

 

Help mee anderstalige nieuwkomers Nederlands te leren!

Vanaf 2017 starten we met enkele Bingo-leesverhalen voor anderstalige nieuwkomers die Nederlands willen leren.

Aan de hand van een kleurrijk en boeiend verhaal én het Bingospel leren anderstaligen basiswoorden uitspreken, kennen en herkennen.

In de presentatie worden woorden in een kleur aangeduid. Deze woorden worden samen uitgesproken waarna ze het woord op hun Bingokaart op gaan zoeken.

Op donderdag 5 januari (OCMW Oudenburg) en dinsdag 7 februari (Samen Divers Oostende) werd het Bingo-leesverhaal al gespeeld.

Wil u in uw gemeente/stad ook een Bingo-leesverhaal brengen voor anderstalige nieuwkomers, laat het ons weten!

 

 

Huiskamergespreken over migratie en diversiteit (i.s.m. Vormingplus Gent-Eeklo)

Waarom

Sinds de vluchtelingencrisis is het migratiedebat opnieuw in het middelpunt van het maatschappelijk debat. We merken dat mensen met heel wat vragen zitten over de oorzaak van migratiestromen, over integratie hier, over de verschillen in cultuur en godsdienst, over hoe ze zelf al dan niet een steentje kunnen bijdragen.

Wat

Vormingplus Gent-Eeklo wil in samenwerking met partners uit het middenveld en met geëngageerde burgers in Gent huiskamergesprekken organiseren over migratie en vluchtelingen.

De begeleiding is in handen van een ex-vluchteling.

Hij brengt zijn vlucht- en integratieverhaal maar schetst ook de bredere uitdaging voor de samenleving, met begrip voor alle angsten en onzekerheden die daarbij horen.

We mikken op een kleinschalige setting: met de kernleden in het lokaal van een vereniging, in huiskamers van geëngageerde burgers op die manier creëren we een setting die uitnodigt tot interactie.

De begeleider brengt een presentatie van een half uur waarin vluchtelingenstromen , asielprocedure, inburgeringstraject en integratiemodellen in vogelvlucht aan bod komen. Daarna nemen we nog ruim anderhalf uur de tijd om in te gaan op vragen die bij de deelnemers leven over dit thema.

Korte inhoud

Huiskamergesprek ‘Migranten en vluchtelingen in de superdiverse migratiesamenleving’

Mensen hebben heel wat vragen bij de aankomst van vluchtelingen en nieuwe migranten. Onze samenleving, die steeds diverser wordt, zorgt soms voor ongerustheid. Wat is de oorzaak van migratiebewegingen? Welke gevolgen heeft dit alles voor mijn buurt en voor onze samenleving? Wat drijft vluchtelingen om zo’n gevaarlijke reis te ondernemen en welk traject doorlopen zij wanneer zij in België aankomen? Hoe ga ik met deze realiteit om? Wat kan ik doen als individu? Moursy is zelf gevlucht uit Syrië en nu werkzaam in de integratiesector. Hij brengt zijn vlucht en integratieverhaal maar schetst ook de bredere uitdaging voor de samenleving, met begrip voor alle angsten en onzekerheden die daarbij horen. Ga samen mét hem en anderen onder zijn deskundige begeleiding in kleine groep op zoek naar zinvolle antwoorden en betekenis.

Praktisch

Timing: +/- 2 u

Deelnemers: min 5 max 15

Kostprijs begeleiding: 120€

Bij voorkeur op weekavonden of in het weekend in de periode februari – mei 2017

Dien je aanvraag in via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - tel. 09/223.77.42

 

 

Terugblik op boeiende dag in opvangcentrum voor vluchtelingen te Brugge!

Op maandag 7 november 2016 bezochten we het opvangcentrum voor vluchtelingen te Brugge. We volgden ook een 'Soul Collage workshop' om in interactie te gaan met enkele bewoners. Lees hier de prachtige verslagen van enkele deelnemers.